na vrh
Poruka na Viber
Poruka na WAPP
Poruka na E-amail

Stella Nigella crni origano

O Proizvodima » Stella Nigella crni origano

Stella Nigella crni origano je napravljen od najkvalitetnijeg ulja crnog kumina (Nigella sativa) i etarskog ulja divljeg origana (Origanum minutiflorum).

Ulje crnog kumina (Nigella sativa) je biljno ulje specifičnog ukusa, koje se dobija od semena biljke Nigella sativa. Hladno ceđeno ulje crnog kumina sadrži visok nivo polinezasićenih masnih kiselina ( oko 60% od ukupnih masnih kiselina), a zatim mononezasićenih masnih kiselina ( oko 24% od ukupnih masnih kiselina).

Polinezasićene masne kiseline se nalaze u biljnim uljima, ribi i drugoj hrani iz mora. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline su tipa polinezasićenih masnih kiselina, a spadaju u red esencijalnih masnih kiselina jer ih naše telo ne može samo sintetisati, pa se moraju unositi hranom.

Mononezasićene masne kiseline se uglavnom nalaze u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama i u nekim biljnim namirnicama.

Glavne masne kiseline u ulju crnog  kumina su linolna  (Omega-6) i oleinska (Omega-9).

Aktivne komponente ulja crnog kumina su timokinon i nigelon. Nigelon opušta mišiće, širi bronhije i smanjuje viskoznost bronhijalnog sekreta. Timokinon ima antiinflamatorno dejstvo, deluje analgetski i smanjuje nivo oksidativnog stresa u organizmu koji nastaje pod uticajem slobodnih radikala.

Nigella sativa je opsežno proučavana zbog svoje biološke aktivnosti i terapeutskog potencijala, a pokazalo se da ima širok spektar aktivnosti:

1. Diuretička-pospešuje izmokravanje

2. Antihipertenzivna-pomaže kod visokog krvnog pritiska

3. Antidijabetička-pomaže kod regulacije glukoze u krvi

4. Imunomodulatorna-reguliše aktivnost imunološkog sistema

5. Analgetička-smanjuje osetljivost na bol

6. Antimikrobna-sprečava razvoj mikroorganizama kao što su gljivice, virusi i bakterije

7. Antiinflamatorna-pomaže kod upalnih stanja

8. Antioksidativna-usporava i zaustavlja aktivnost slobodnih radikala

9. Digestivna-stimuliše probavu, reguliše stomačne gasove i rad creva; pomaže kod tvrde stolice i      gasova

10. Hepatoprotektivna-pomaže aktivnosti jetre

11. Vermicidna- eliminiše i izbacuje crevne parazite

 

Nauka o ulju crnog kumina

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/

 

Etarsko ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum) je etarsko ulje endemične vrste divljeg origana Origanum minutiflorum koji raste u istočnom delu Mediterana i jugozapadnoj Anatoliji u Turskoj. Ova vrsta origana raste na stenovitim krečnjačkim padinama na nadmorskoj visini od 1500 do 1800 m. Ova sorta origana se najčešće uvozi iz Turske.

Glavna komponenta ulja divljeg origana je karvakrol. U našem organizmu karvakrol se vrlo brzo apsorbuje i to samo za par sati, dok se iz organizma izbacuje u roku od jednog dana.

Etarsko ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum) deluje antimikrobno na gram pozitivne i gram negativne bakterije ( Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, S. pneumoniae, Enterococcus faecalis, E. faecium, Moraxella catarrhalis, Bacillus cereus, Acinetobacter lwofii, Enterobacter aerogenes, Esherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Salmonella typhimurium, Clostridium perfrgens i Mycrobacterium smegmatis) , kao i na gljivice Candida albicans i Candida kruzei.

Od bioloških ispitivanja, pokazana je antioksidativna aktivnost. Etarsko ulje divljeg origana bogato karvakrolom se preporučuje kod reumatizma, kod gastrointestinalnih poremećaja. Etarsko ulje divljeg origana snižava nivo holesterola i glukoze.

Origano se tradicionalno koristi kod respiratornih infekcija kao ekspektorans kod produktivnog kašlja i inflamacije bronhijalne mukoze. U narodnoj medicini se koristi kod kašlja, dispesije, bolnih menstruacija, reumatoidnog artritisa, skrofuloze (otečenosti  vratnih žlezda), tegoba u urinarnom traktu, protiv dijabetesa.

 

Nauka o ulju divljeg origana

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607008382

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.2708

https://www.researchgate.net/publication/248285089_In_vitro_Antimicrobial_Activities_of_Essential_Oils_from_Origanum_minutiflorum_and_Sideritis_erytrantha_subsp_erytrantha_on_Phytopathogenic_Bacteria

https://www.researchgate.net/publication/340030405_Constituents_of_essential_oil_of_Origanum_minutiflorum_and_its_in_vitro_antioxidant_scolicidal_and_anticancer_activities

 

Stella nigella crni origano je moćna sinergijska kombinacija, a glavne karakteristike su :

-podrška imunom sistemu

-za bolje zdravlje disajnih organa

-ublažava upalu bronhija i podstiče iskašljavanje

-podržava bolji rad creva

-podrška regulaciji glukoze u krvi

-vaš saveznik u borbi sa bakterijama, gljivicama i virusima

Kontrolisao:Zavod za javno zdravlje Beograd

Broj i datum rešenja o upisu dijetetskog proizvoda u bazu podataka Ministarstva zdravlja: 23135/2023 od 07.07.2023.godine

Način upotrebe:

Deca starija od 12 godina: 1x3 kapi na dan, u toku ili nakon obroka (ulje ne uzimati na prazan želudac)

Odrasli: 3x3 kapi na dan, u toku ili nakon obroka (ulje ne uzimati na prazan želudac)

Ulje se pije razblaženo u čaši mlake vode u koju ste prethodno razmutili malo meda. Kod osoba alergičnih na med, proizvod se može uzimati razblažen u nekom drugom jestivom ulju (maslinovo, laneno, kokosovo i sl.) ili se može dodati u neki drugi topli napitak.

Dužina primene 4-12 nedelja.

Upozorenja

Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Proizvod je namenjen odraslim osobama. Proizvod se ne sme koristiti u slučaju preosetljivosti na bilo koju komponentu proizvoda, tokom trudnoće i dojenja, kod dece mlađe od 12 godina, osoba sa anemijom, sa poremećajem koagulacije, sa problemima sa gutanjem, hipertenzijom, teškim oštećenjima jetre ili bubrega. Ukoliko koristite neke lekove (npr. antidijabetici, imunosuresivi, antikoagulansi, antihipertenzivni, antiagregacioni lekovi, sedativi, diuretici, ciklosporin i sl.) posavetujte se sa lekarom pre upotrebe proizvoda. Uzimati nekoliko sati pre ili posle uzimanja preparata sa gvožđem, cinkom, kalijumom i bakrom.

Način čuvanja

Čuvati na hladnom i tamnom mestu, van domašaja dece. Nakon otvaranja, proizvod čuvati u frižideru.